25 mars varje år

Våffeldagen – Sveriges godaste tradition

Varje år den 25 mars firar vi Våffeldagen, en av Sveriges mest älskade mattraditioner. Upptäck historien bakom denna dag och hitta inspiration för ditt eget firande.

Traditionella svenska våfflor för Våffeldagen

Historien bakom Våffeldagen

Våffeldagen firas den 25 mars och har sina rötter i en språklig förväxling. Dagen sammanfaller med den kristna högtiden Marie Bebådelse (“Vårfrudagen”), som under århundradenas lopp kom att uttalas “Våffeldagen”.

Traditionen att äta våfflor på denna dag blev särskilt populär under 1900-talet och är idag en av Sveriges mest älskade mattraditioner. För många svenskar markerar Våffeldagen vårens ankomst – en dag då man samlas med familj och vänner för att njuta av nygräddade våfflor.

De klassiska svenska hjärtvåfflorna serveras traditionellt med vispad grädde och jordgubbssylt, men idag finns det oändliga variationer att välja mellan.

Så firar du Våffeldagen

Bjud in familjen

Våffeldagen är perfekt att fira tillsammans. Bjud in familj och vänner för ett gemensamt firande.

Duka fint

Gör det extra festligt med fin dukning, blommor och kanske några ljus för vårkänsla.

Variera toppings

Sätt fram flera olika toppings så att alla kan komponera sina egna drömvåfflor.

Skapa tradition

Gör det till en årlig tradition med samma recept, eller prova något nytt varje år!

Räkna ner till Våffeldagen

Förbered dig med rätt recept och utrustning – så blir nästa Våffeldag perfekt!