Klassiska Svenska Våfflor
Det traditionella receptet som fungerar varje gång. Mjuka och gyllene våfflor.
Uppdaterad: 20 nov 2025
Varje år den 25 mars firar vi Våffeldagen, en av Sveriges mest älskade mattraditioner. Upptäck historien bakom denna dag och hitta inspiration för ditt eget firande.
Våffeldagen firas den 25 mars och har sina rötter i en språklig förväxling. Dagen sammanfaller med den kristna högtiden Marie Bebådelse (“Vårfrudagen”), som under århundradenas lopp kom att uttalas “Våffeldagen”.
Traditionen att äta våfflor på denna dag blev särskilt populär under 1900-talet och är idag en av Sveriges mest älskade mattraditioner. För många svenskar markerar Våffeldagen vårens ankomst – en dag då man samlas med familj och vänner för att njuta av nygräddade våfflor.
De klassiska svenska hjärtvåfflorna serveras traditionellt med vispad grädde och jordgubbssylt, men idag finns det oändliga variationer att välja mellan.
Våffeldagen är perfekt att fira tillsammans. Bjud in familj och vänner för ett gemensamt firande.
Gör det extra festligt med fin dukning, blommor och kanske några ljus för vårkänsla.
Sätt fram flera olika toppings så att alla kan komponera sina egna drömvåfflor.
Gör det till en årlig tradition med samma recept, eller prova något nytt varje år!
Våra bästa recept för att göra Våffeldagen extra speciell.
Det traditionella receptet som fungerar varje gång. Mjuka och gyllene våfflor.
Uppdaterad: 20 nov 2025
Hemligheten bakom riktigt knapriga våfflor som stannar frasiga länge.
Uppdaterad: 10 feb 2025
Äkta belgiska våfflor med jäst – tjocka, luftiga och helt oemotståndliga.
Uppdaterad: 25 feb 2025
Förbered dig med rätt recept och utrustning – så blir nästa Våffeldag perfekt!