Klassiska Svenska Våfflor
Det traditionella svenska våffelreceptet som fungerar varje gång. Mjuka inuti, lätt gyllene utanpå – precis som mormor brukade göra.
Tid
30 min
Portioner
8 st
Nivå
Lätt
Betygsätt receptet

Eric Kurtto
Receptutvecklare & Grundare av Våffla.se
15 januari 2025
Gör så här
Tips för bästa resultat
- •Låt smeten vila minst 10 minuter – då blir våfflorna luftigare.
- •Öppna inte våffeljärnet för tidigt, då fastnar smeten lätt.
- •Använd rumstempererade ägg för bästa resultat.
- •Lite kolsyrat vatten (1 dl) istället för vanlig mjölk ger extra frasiga våfflor.
Variationer att prova
- •Kardemummavåfflor: Tillsätt 1 tsk malen kardemumma i smeten.
- •Kanelvåfflor: Tillsätt 1 tsk kanel och extra socker.
- •Citronvåfflor: Tillsätt rivet skal från en citron.
Serveringsförslag
- •Klassiskt: Grädde och jordgubbssylt
- •Lyxigt: Vispad grädde, färska bär och florsocker
- •Matigt: Räkor, crème fraîche och citron
Om något går fel
Problem: Våfflorna fastnar i järnet
Lösning: Se till att järnet är ordentligt uppvärmt och pensla med tillräckligt smör. Öppna inte järnet för tidigt.
Problem: Våfflorna blir för mjuka
Lösning: Grädda lite längre och använd lite mindre smör i smeten. Servera direkt efter gräddning.
Problem: Våfflorna blir för mörka
Lösning: Sänk temperaturen på våffeljärnet och minska mängden socker i smeten.
Vanliga frågor
Fler recept du kan gilla
Frasiga Våfflor – Extra Knapriga
Hemligheten bakom riktigt knapriga våfflor som stannar frasiga länge.
Uppdaterad: 10 feb 2025
Belgiska Våfflor – Tjocka och Fluffiga
Äkta belgiska våfflor med jäst – tjocka, luftiga och helt oemotståndliga.
Uppdaterad: 25 feb 2025
Chokladvåfflor – För Chokladälskare
Oemotståndliga chokladvåfflor med rik, djup chokladsmak.
Uppdaterad: 1 maj 2025