Liège-Våfflor – Äkta Belgiska med Pärlsocker
De berömda belgiska Liège-våfflorna med karamelliserat pärlsocker. En sötare, rikare upplevelse som inte kräver någon topping.
Tid
1 tim 15 min
Portioner
8 st
Nivå
Avancerad
Betygsätt receptet

Eric Kurtto
Receptutvecklare & Grundare av Våffla.se
1 augusti 2025
Gör så här
Tips för bästa resultat
- •Belgiskt pärlsocker (grova sockerbitar) är avgörande – vanligt socker fungerar inte.
- •Pärlsockret ska inte krossas – det är bitarna som karamelliseras.
- •Degen är kladdig – det är helt normalt. Använd mjölade händer.
- •Servera genast – dessa är bäst varma med smält pärlsocker.
Variationer att prova
- •Choklad-Liège: Tillsätt 50 g chokladchips tillsammans med pärlsockret.
- •Kanel-Liège: Tillsätt 1 tsk kanel i degen.
- •Mindre söt: Minska pärlsockret till 1 dl.
Serveringsförslag
- •Traditionellt: Inga toppings! Pärlsockret är toppingen.
- •Extra lyxigt: En klick vispgrädde
- •Dessert: En kula vaniljglass bredvid
Om något går fel
Problem: Pärlsockret rinner ut och bränns
Lösning: Grädda på lägre värme. Sockret ska karamelliseras, inte brännas.
Problem: Degen är för kladdig att hantera
Lösning: Ställ den i kylen längre. Mjöla händerna ordentligt.
Problem: Våfflorna blir inte karamelliserade
Lösning: Öka värmen något och grädda lite längre. Sockret behöver värme för att smälta.
Vanliga frågor
Fler recept du kan gilla
Klassiska Svenska Våfflor
Det traditionella receptet som fungerar varje gång. Mjuka och gyllene våfflor.
Uppdaterad: 20 nov 2025
Belgiska Våfflor – Tjocka och Fluffiga
Äkta belgiska våfflor med jäst – tjocka, luftiga och helt oemotståndliga.
Uppdaterad: 25 feb 2025
Chokladvåfflor – För Chokladälskare
Oemotståndliga chokladvåfflor med rik, djup chokladsmak.
Uppdaterad: 1 maj 2025